Archéosite et Musée d'Aubechies | Demonstraties
2440
page-template-default,page,page-id-2440,sfsi_actvite_theme_default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
maison Halstatt 1er âge du fer Archéosite Aubechies

Demonstraties van oude ambachten (enkel in het Frans)

Het hele jaar door kunnen schoolgroepen van +/- 15 kinderen na reservatie, verschillende ambachtelijke activiteiten komen bekijken. Elke demonstratie duurt een half uur en toont oude technieken die, soms na langdurig onderzoek, werden herontdekt. In dit kader is de deelnemer een toeschouwer die de (soms in de vergeethoek geraakte) bekwaamheid van onze voorouders herontdekt. Geldig voor groepen van ongeveer 15 deelnemers. (Vanaf leerlingen van het eerste lager onderwijs tot en met volwassenen).

Het vuur

Evolutie van de mens, ontdekking en beheersing van het vuur. Demonstratie van de verschillende methodes om vuur aan te steken vanaf het Paleolithicum: door wrijving, het tegen elkaar slaan van twee stenen (namelijk vuursteen en marcassiet), het gebruik van de tonderzwam en de Keltische aansteker.

Artisan démonstration allumage du feu
Artisan taille de l'os - bijoux en os

Beenderbewerking

Uitleg over het gebruik van beenderen vanaf het Paleolithicum tot de Gallo-Romeinse tijd: het maken van beenderen gereedschap met een vuursteen, werking van een draaibank en een handboor.

Vuursteen

De vuursteensnijder presenteert de belangrijkste technische ontwikkelingen van de paleolithische periode tot de neolithische periode.


Artisan démonstration allumage du feu
Artisan démonstration forgeron

De smidse

Van de ijzerertswinning tot en met het afgewerkte product. Bewerking en gebruik van het ijzererts vanaf de Keltische periode. Uitleg over de hoogoven en vertoning van het smeden van gereedschap en wapens met behulp van een laagoven.

Neolithisch brood

Uitleg over de herkomst en het gebruik van de graangewassen en het ontstaan van brood. Vertoning van het malen van graan dmv. molenstenen. Het maken van brooddeeg en het bakken van koekjes in een pleisterskleien oven.

Aardewerk met draaibank

Geschiedenis van de ceramiek. Uitleg over en vertoning van het draaibankwerk: het maken van een pot. Uitleg van de verschillende bakmethoden

Verven en weven

Tentoonstelling van verschillende kleurstofgevende planten; vertoning van verftechnieken, kaarden en spinnen van wol met een weefgetouw. Demonstratie van het werk op plantaardige vezels vanaf het Neolithicum en het werk op wol vanaf het Bronzen tijdperk : demonstratie van weven met de hand en dmv een weefgetouw.

Démonstration Tissage Gallo-Romain